Fajtaleírás

THE AUTO SEXING ”TEXAN PIONEER” SZABVÁNY

Texan-Pioneer

SZÁRMAZÁSI HELY:
Texasban, az USA-ban tenyésztették ki a francia mondain és a gazdasági king fajta felhasználásával. 1961-ben ismerték el önálló fajtaként.

ÖSSZBENYOMÁS:
Erős, tömör, mégis finom csontozatú, ivarjelző színű húsgalamb. A testrészek méretei, és azok egymáshoz viszonyított aránya harmonikus. Kissé emelt tartású, teste oldalnézetben kb. 40 fokos szögben élére állított téglalapba foglalható. A galamb szemből nézve széles mellű, melle jól izmolt. A mellcsont kb. 9 cm hosszú. A kifejlett madár kb. 27 cm magas és ugyanilyen hosszú. Csőrhegye kb. 2 cm-rel hátrább esik a begyet érintő, képzeletbeli függőleges vonaltól.

Súlya:                                                                                                                                                                                                       Fiatal madarak: 750 – 850 gr.                                                                                                                                                           Idős madarak  : 800 – 930 gr.

FAJTAJEGYEI:

FEJ: Kis méretű, de arányos a testtel, emelt tartású. A homlok ívelt. A fej enyhén húzott, a csőr felé V alakban összeszűkül. A torok jól kikerekített.

SZEM: Minden írisz szín elfogadott, kivéve a sötét (bükköny) szemet. A szemgyűrű keskeny, egysoros a hímeknél világos hússzínű, a tojóknál a tollazat színéhez igazodó, de a sötétebb tónusú szemgyűrű is megengedett.

CSŐR: Középhosszú, a fejhez viszonyítva arányos. A hímek csőrszíne világos szaruszínű.
A spriccelt hímeknél a jelzett csőr is megengedett.
A tojók csőrszíne hamuszínű, színe harmonizáljon a tollazat színével. A csőr a homlokvonalhoz enyhe töréssel csatlakozik. Az orrdudor kicsi és finom szövetű.

NYAK: Középhosszú, közepesen vastag, kúp formájú, a vállak szélére támaszkodó.

MELL: Széles, tömör, kissé emelten tartott és előre domborodó.

HÁT: Vállban széles, hátrafelé enyhén lejt és keskenyedik. Teljesen zárt.

SZÁRNY: Erősek, a farkon nyugszanak, és szorosan a testhez simulók. A vállak teljesen takartak. A szárnyvégek nem érhetik el a farok végét, és nem kereszteződhetnek.

FAROK: A farok nem túl hosszú, vízszintes tartású, erősen zárt, és kb. 2 cm-rel nyúlhat túl a szárnyvégen. Szélessége lehetőleg egy kormánytoll szélességével megegyező legyen. A kormánytollak száma: 12.

LÁB: A helyes testarányokat megőrizve – látható csüddel – a lehető legkisebb legyen. A tág állású láb finom csontozatú, tollatlan. A lábak közel függőleges állásúak. A karmok színe a csőr színéhez igazodó.

TOLLAZAT: A tollazat zárt, szorosan a testhez simuló. Laza tollazat nem kívánatos.

SZÍN ÉS RAJZ:

A hímek színe: a hímek világos – fehér, esetleg szénszürke – alapszínűek, főleg a nyak és a begy tájékán fekete, lila és sárgás-barnás színezéssel, koszorús vagy spriccelt formában. Van teljesen fehér és krémesen fehér változat. Lehetségesek színes tollak (fekete, barnás, lilás spriccelés) a teljes testen szétszórtan. A spriccelt hímek két változata elfogadott: a fehér alapszínen spriccelt, és a szénszürke alapszínen spriccelt (szenes – carbon). Elismert a recesszív, a teljes testén egészen világossárgás (lazacszínű vagy narancssárga) színű hím.

A tojók színe: mosott színben lehet vörös (hamu vörös), vörös kovácsolt, recesszív vörös (téglavörös), fakó szalagos (vöröses szalaggal), fekete, kékszalagos (fekete vagy vöröses szalaggal), kovácsolt kék, világos és sötét kovácsolt, levendula (ezüstös-kékesszürke alapszín, elmosódott szárnyszalag-kezdeménnyel), továbbá ezek árnyalatai. A tojó babos vagy tarka tollazatú nem lehet. A recesszív vörös tojó egységesen vörös színű az egész testen.

SÚLYOS HIBÁK:
Tömeghiányos, gyengén izmolt test, túl meredek vagy vízszintes tartás, szögletes homlok, durva kerek fej, túl hosszú csőr, erős csőrdudor, vastag nyak a toroktájon, csikónyak, pengés szárnyak, lógós szárny, nyitott hát, a hímek erős szárnyszalagjai, a két toll szélességet meghaladó farok, az erősen emelt tartású, túl hosszú farok, az ivarjelzésre alkalmatlan alapszín, a galamb súlyhatár alatti tömege, bükkönyszem.

ÉRTÉKELÉS SORRENDJE:
Összbenyomás – a test alakja és állása – fej, szem, csőr – farok tartás – szín.

GYŰRŰNAGYSÁG:
10 mm.

Powered by WordPress | Designed by: free WP themes | Thanks to hostgator coupon and Windows hosting